Bildschirmfoto%202020-05-24%20um%2015.47

Jan Brokken & Clara Biermasz 

De Poolse ambassadeur, de joodse vluchtelingen en Chopin 

Jan Brokken (tekst) en Clara Biermasz (piano)

Rond een van de hoofdrolspelers uit De rechtvaardigen, de Poolse ambassadeur in Japan, graaf Tadeusz Romer, bouwden schrijver Jan Brokken en pianiste Clara Biermasz een programma op met tekstfragmenten en werken van Frédéric Chopin.

Graaf Tadeusz Romer was een Poolse diplomaat die tussen 1940 en 1943 duizenden Poolse Joden bijstond tijdens hun vlucht naar veiliger oorden.
Hij werkte vanuit Japan, waar hij ambassadeur was, en later vanuit Shanghai, waar hij in 1941 met zijn vrouw, zijn drie dochters en het voltallige ambassadepersoneel naartoe reisde als ’ambassadeur met een bijzondere missie’.
Tadeusz Romer was een overtuigd democraat en zou de laatste minister van buitenlandse zaken worden van de Poolse regering in ballingschap (1939-1945). Hij sleet de laatste jaren van zijn leven in ballingschap, in Canada, waar hij terugverlangde naar het Polen, het Pools en de muziek uit zijn jeugd - Chopin natuurlijk, alleen Chopin, met heel af en toe een beetje Schubert.
Net als  Chopin bleef Tadeusz Romer onder alle omstandigheden in gelijkheid, vrijheid en humanisme geloven en in de helende kracht van muziek en cultuur.
Chopin: https://www.youtube.com/watch?v=YcQzJQzksVs&list=RDYcQzJQzksVs&start_radio=1